Automat či mechaniku?

Vybrat si automat či mechaniku? Tuto volbu nezbytně musí zvažovat každý motorista, jenž se rozhodl pořídit si automobil. Samozřejmě, u každé z možností existují argumenty pro i proti, což proces nákupu výrazně zkomplikuje. Pokusíme se tuto otázku prozkoumat, a současně posoudit přednosti a nedostatky mechanické i automatické převodovky.

Nejdříve vysvětlíme všeobecné pojmy. Každá převodovka představuje důležitou složku převodního ústrojí automobilu. Její úlohou je měnit provozní režimy motoru, a tím umožnit určovat rychlost jízdy a tažní sílu vozidla. Navíc převodovka umožňuje měnit směr jízdy automobilu.

Automat či mechaniku

Mechanická převodovka je ústrojí umožňující ručně měnit poměr otáček motoru a kol, neboli řečeno jinak, ručně měnit převodové poměry (přenos), a tím měnit přenášený točivý moment z motoru na hnací kola a rychlost otáčení kol.

Základními prvky manuální převodovky jsou spojka (slouží k přechodnému odpojení motoru od kol) a převodová skříň. V převodové skříni se nacházejí ozubená kola různých průměrů a synchron (zařízení zajišťující současnost působení ozubených kol, neboli zařízení zajišťující střídání/výměnu aktivních ozubených kol). Toto zařízení celý proces řazení rychlostních stupňů řídí.

Automatická převodovka je mechanismus, jenž umožňuje proces změny přenášeného točivého momentu z motoru na hnací kola zautomatizovat. Tento aparát samočinně provádí řazení rychlostních stupňů v závislosti od okolností jízdy. Nejrozšířenějšími automatickými převodovkami jsou – hydromechanická, variátorová a robotická převodovka (poslední je manuální, v níž spojku spíná a vypíná elektronika).

Výhody automatické převodovky

Výhody automatické převodovky

Nejdůležitější předností automatické převodovky, která častokrát překoná všechny její nevýhody, je vysoká úroveň komfortu pro řidiče. Řidič je zbaven nepohodlí, které je spojeno s nutností řadit převodové stupně. Komfort se dosahuje rovněž díky tomu, že řazení rychlostních stupňů probíhá plynule. Automatická převodovka je tedy ideální pro řízení v městských dopravních zácpách a pro pomalou jízdu, kterou zácpy vyžadují.

Nevýhody automatické převodovky

  • závažné navýšení nákladů při pořizování automobilu, varianta dopravního prostředku s automatem je vždy dražší;
  • vyšší spotřeba paliva, i když za zmínku stojí fakt, že automaty již předstihly manuály, co se týče počtu rychlostních stupňů (nyní již existují devítistupňové automatické převodovky), což umožňuje motoru pracovat s maximální efektivností, co se týče spotřeby paliva (čím víc stupňů, tím lépe se daří držet motor v optimálním rozsahu otáček, kdy je jeho účinnost nejlepší a spotřeba nejnižší). Automatické převodovky se tedy v nákladech na spotřebu paliva přiblížily k mechanickým převodovkám;
  • vyšší opotřebování vnitřního zařízení při jízdě v obtížných podmínkách (použití přívěsu, jízda po nerovném či nezpevněném terénu, při dlouhodobém prokluzu hnacích kol vozidla), tento nedostatek se však řeší častějším servisem automatické převodovky.

Výhody manuální převodovky

K základním přednostem mechanické převodovky možno přiřadit jednoduchost konstrukce (úměrně levnější opravy), možnost zvolit si potřebný převod předem (v závislosti od situace na silnici), absence problému při prokluzování kol automobilu vybaveného manuální převodovkou. A ještě jedna nesporná výhoda tu je – možnost „ručně“ nastartovat vozidlo s vybitou baterií.

Jakou převodovku si vybrat

Tak jakou převodovku si vybrat? Automat nebo manuál?

Odpověď na tuto otázku přímo souvisí s vašimi požadavky. Máte rádi komfort? Jednoznačně si vyberte automatickou převodovku.

Děláte off-road a nejste ochoten často navštěvovat servis? Vyberte si manuální převodovku.

Potřebujete sportovní automobil a nejste ještě připraveni na Porsche? Tehdy je lepší obrátit pozornost na manuální převodovku.

Hledáte vozidlo pro manželku? Kupte jí automat, určitě ho ocení. ☺

Automat

V případě, že hledáte univerzální vozidlo, a jste ochoten plácnout se přes kapsu, nechte si poradit – projeďte se jednou v automobilu s automatem, a najednou vše pochopíte.

Pokud vám na výběru až tak moc nezáleží, v tom případě si vyberte automobil s automatickou převodovkou. Vždyť mnohé současné automaty jsou připraveny s mechanikou soutěžit ve všech oblastech – co se týče efektivního využití paliva, rychlosti rozjetí, ale i schopnosti přizpůsobit se jízdnímu stylu řidiče.

Když si budete vybírat automobil s automatickou převodovkou, věnujte pozornost možnosti jejího doplňkového ovládání v podobě existence provozních režimů (například „zima“, „sport“, „nezpevněný povrch“, atd., a to v souladu s vašimi potřebami).

A jedna důležitá rada na závěr. Abyste prodloužili život automatické převodovky svého vozidla, dopřejte jí včasnou a pravidelnou údržbu (přibližně jedenkrát na 40 tisíc kilometrů).

Údržba převodovky

Když nedopustíte, abyste museli automatickou převodovku dát do opravy kvůli tomu, že jste zanedbali výměnu oleje a promytí, budete s výběrem vozidla s automatickou převodovkou vždy spokojeni.

Automat nebo manuál? Ostatní články

Zajímavosti

Koncern ZF je největším výrobcem automatických převodovek na světě.
Mercedes-Benz je nejstarším výrobcem automatických převodovek na světě.
Společnost AISIN je projektantem automatických převodovek pro hybrid Toyota Prius.
Mladá japonská společnost DYNAX za 10 let dosáhla uznání.